Verimli ekipler için performans yönetimi rehberi
Ekip liderleri ve teknik liderler için performans yönetimi yaparken doğru yere odaklanmak ve vakit kaybını yönetmek!
Yatırımcılarının baskısıyla büyüme hedeflerini tutturmaya çalışan birçok firmanın toplu işten çıkarmalar yaptığını duymuşsunuzdur. Ancak bu, işten çıkarmaların sadece görünen yüzü. Toplu işten çıkarmaların ardından, son on yılın aksine artık yeni trendimiz “verimli çalışmak”. Bugün, bu trendin en önemli ayaklarından biri olan ve birçok takımın uygulamakta zorlandığı “kötü performansla verimli bir şekilde baş etmek” konusunu ele alacağım.
Ancak öncesinde, birçok kişinin uzun zamandır beklediğini bildiğim yeni bir eğitimin haberini duyurmak istiyorum! Codefiction Akademi altında Deniz İrgin ile birlikte yepyeni bir Teknik Liderlik eğitimine başlıyoruz. Ayrıca, blog’u okuyanlara özel %25 indirimle! Ay sonuna kadar “TBLOG25” kodunu kullanarak eğitime indirimli kayıt olabilirsiniz!
Gelin, konumuza geri dönelim.
Eminim ekibinizde performans sorunları yaşayan çalışma arkadaşlarınız olmuştur. Eğer takım lideriyseniz, ekibinizdeki herkesin performansının yüksek olmasından siz sorumlusunuzdur. Ancak gün içinde çıkan onlarca sorunla uğraşırken dikkatinizi nasıl dağıtmalısınız?
Dikkatinizi kime harcayacağınıza karar vermek için kullanabileceğiniz basit (ama etkili) bir 2x2 matrisi önereceğim. Ekibinizi iki faktöre göre haritalamanıza imkân sağlayan bu tabloya “Beceri + İstek Matrisi” diyeceğim.
Bu tablodaki yatay çizgi, kişinin alanında ne kadar becerikli olduğunu gösterirken, dikey çizgi ise kişinin işini yaparken ne kadar istekli olduğunu gösterir.
Peki zamanınızı nasıl verimli kullanmalısınız?
Yıllardır, birçok liderin motivasyon sorunu olan ekip üyelerine odaklandığını gözlemledim. Ancak benim tecrübeme göre, bunun yerine odaklanılması gereken asıl kişiler; hem firma, hem iş hem de ekip içinde kalmak için istekli olan kişilerdir.
Bunun birkaç sebebi var. Birincisi, motive olmuş çalışanlar firmanıza değer katan, yenilikçi ve verimli bireylerdir. Onların gelişimini desteklemek, sadece kendi performanslarını artırmakla kalmaz, aynı zamanda ekip içinde olumlu bir kültür yaratır. İkincisi, motive çalışanlar genellikle liderlik potansiyeline sahiptirler ve doğru yönlendirme ile gelecekteki liderler olarak yetiştirilebilirler. Üçüncüsü, bu kişilere yatırım yaparak, onları kaybetme riskini azaltır ve onların sahip oldukları bilgi ve deneyimden en iyi şekilde faydalanmış olursunuz. Dördüncüsü ve belki de en önemlisi, duygusal kapasitenizi ve enerjinizi zaten isteksiz kişilere harcamak yerine istekli kişilere harcamak, kendi motivasyonunuzu da artıracaktır.
Bu nedenle, zamanınızı ve enerjinizi, hem becerikli hem de istekli olan çalışanlara odaklamak, genel performansı artırmak için en verimli strateji olacaktır.
Bu stratejiyi uygularken aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Becerikli ve İstekli Çalışanlar: Yüksek Performans Gösterenler
Bu çalışanlar ekibin yıldızlarıdır. Kendi başlarına çok şey başardıkları için onları ihmal etmek kolaydır. Ancak olumlu geri bildirim ve pekiştirme olmadan, motivasyonlarını kaybedebilirler ve başka yerlerde fırsatlar aramaya başlayabilirler.
Neye ihtiyaçları var: liderlik ve ürün içinde etki yaratma fırsatları.
Onları önemli kararlara dahil edin.
Onlara sorumluluk ve ekibi mentorluk yapma fırsatları verin.
Ekibin iş yapış biçimine kattıkları değeri sözlü olarak söylemekten çekinmeyin.
Beceri Eksiği Olan Ama İstekli Çalışanlar: Potansiyel Yüksek Performans Gösterenler
Bu çalışanlar muhtemelen yeni işe alınanlardır. Henüz işi, firmayı ve ekibi öğrenmeye ihtiyacı vardır ancak öğrenmeye hevesli ve motive olmuşlardır.
Neye ihtiyaçları var: sürekli rehberlik ve yol gösterme.
Onlara koçluk ve mentorluk verin.
Belirli kilometre taşları ile 30 günlük bir işe alım planı oluşturun.
Düzenli olarak kontrol edin.
Becerikli Ama İsteksiz Çalışanlar: Düşük Performans Gösterenler
Bu çalışanlar, işi yeterince ciddiye almayan ekip üyeleridir. Bağlantısız tutumları, başkaları kadar katkıda bulunmadıklarında ve bunun hiçbir sonucu olmadığında ekip içerisindeki morale de zarar verebilir.
Neye ihtiyaçları var: yeni bir heyecan, açık ve net hedefler.
Düşük performansın kök nedenini belirleyin: örneğin zihinlerinde kendi kendilerine yarattıkları bir engel mi yoksa ekip içinde bir çatışma mı var?
Bu zorluklara farklı çözümler denemek için 90 günlük bir plan oluşturun.
Performans hedeflerini ve beklentilerini yeniden belirleyin.
Beceri Eksikliği ve İsteksiz Olan Çalışanlar: Düşük Performans Gösterenler
Bu, elbette, en zor grup olabilir. Bu ekip üyeleri yeterli beceri veya deneyime sahip değildir ve bunları öğrenmeye istekli görünmemektedir.
Neye ihtiyaçları var: net yönlendirme.
Yetkinliklerindeki boşlukları belirleyin ve ekibin/organizasyonun geri kalanına olan etkisini onlara açıklayın.
Rol için beklentileri iyice netleştirin ve bu beklentilere ulaşmak için neye ihtiyaçları olduğunu sorun.
Hiçbir şey değişmezse, onlara farklı bir rol bulmalarına yardımcı olmak için bir eylem planı oluşturun.
Umarım bu rehber size fayda sağlar ve hemen uygulamaya koyabilirsiniz! Motivasyonu yüksek olan çalışanların organizasyonunuz içindeki etkisini artırmaya odaklanmak, hem uzun vadeli çalışan bağlılığını artırırken hem de sizin gündelik işlerinizi daha verimli hale getirecektir. Unutmayın, bazen ne kadar yetenekli ve bilgili olursa olsun bazı kişilerin işten ayrılması, istekli kişiler için yaratacağınız çok güzel bir fırsat olabilir. Nasıl ki bazen ormanda daha fazla bitkinin verimli bir şekilde çıkması için kontrollü orman yangınları oluşturulur, benzer şekilde bir kişiden vazgeçmeniz, ekibinizdeki daha verimli birçok çalışan için daha faydalı olabilir!