Yazılımcılıktan Teknik Liderliğe
Bakış açısını değiştirerek liderliğe kendiliğinden giden bir yol
Bir çok yazılımcıyla konuştuğum zaman sözlerinin dinlenmediğinden, bazı kritik kararlarda düşüncelerinin sorulmadığından bahsediyorlar. Çoğu zaman da takım liderlerinden ya da yöneticilerinden hatta firmalarının doğru kararları almadıklarından şikayet ediyorlar ve kendilerini çıkmazda hissediyorlar.
Zaman içerisinde bunun yaşanmasında üç tane sebep gözlemleyebildim,
Kişinin firma içindeki etkisinin azalması ya da firmadaki diğer kişilerin ona karşı güveninin azalması
Liderlerin dediğim dedik otoriter patronlar olması ve ne olursa olsun kararları yukarıdan vermesi
Kişinin harekete geçmek için yetki beklemesi, sürece dahil olmaması.
Bugün diğer iki sebebi konunun dışında bırakarak sizi sonuncu sebep konusunda ikna etmeye çalışacağım.
Bu arada bu konuya giriş niteliğinde olan yazılarımdan derlediğim Yazılımcılıkta Kariyer Yolu kitabını da indirmek isteyenler için buraya bırakıyorum.
Hazırsanız başlayalım.
Liderlik için ünvana ihtiyacınız yok
Liderlik, bir ünvan veya pozisyondan ziyade bir davranış biçimidir ve kişinin başkalarını etkileme ve yönlendirme yeteneğiyle ilgilidir.
Birçok lider, resmi bir ünvan taşımamaktadır. Örneğin, bir grup arkadaşın içindeki en kararlı ve etkili kişi liderlik rolünü üstlenebilir. Ya da bir ekip içinde, herhangi bir pozisyonda bulunmayan bir kişi, takımın başarılarına katkıda bulunarak liderlik rolü oynayabilir. Bir çok firmada böyle bir ünvanı olmadan da liderlik yapan bir çok kişinin olduğunu gözlemlediğinize eminim.
Bir yerden başlamanız gerekli
Geçtiğimiz 7 yıl içinde çok fazla yazılımcının liderlik rolleri üstlenmesine koçluk yaparak yardım ederken çoğu zaman etraflarındaki fırsatları görmezden geldiklerine tanık oldum. Etraflarındaki en çok kaçırdıkları fırsatlar da genelde başkasının yapmasını bekledikleri ancak kimsenin yapmadığı basit işlerdi. Örneğin bir toplantıda not almak, bir ekip üyesinin teknik olarak zorlandığı bir konuda yardım etmek veya takımın dışındaki paydaşlarla iletişim kurmak gibi basit ancak önemli görevler. Bu tür görevler, liderlik becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olabilir ve aynı zamanda takım üyelerinin güvenini ve saygısını kazanmalarına da imkan tanır. Bu nedenle, liderlik becerilerini geliştirmek isteyen yazılımcıların, liderlikle ilgili görevleri üstlenmeye ve takımın işleyişine dahil olmaya istekli olmaları önemlidir. Böylece, liderlik becerilerini geliştirirken aynı zamanda takım içinde daha etkili bir rol oynayabilirler.
Takımın saygısını kazandıkça, ekip içerisinde doğal bir şekilde liderlik konumuna geçmeleri içten bile olmamaktadır.
Bu basit işlere ek olarak kendinizi hazır hissettiğiniz sürece daha büyük problemleri çözmeye de geçebilirsiniz, örneğin daha büyük bir proje yönetmek veya yeni bir teknoloji veya iş modeliyle ilgili bir inisiyatif başlatmak gibi daha büyük ve karmaşık görevleri ele alabilirsiniz. Ancak, daha büyük görevlere atılmadan önce, liderlik becerilerini geliştirmek için uygun fırsatları takip etmek ve hazırlıklı olmak önemlidir.
Eğer bunları adımlara bölersek sanırım aşağıdaki gibi bir şekilde göstermek yanlış olmazdı. Her adımda işin karmaşıklığı, sorumluluk alanı ve daha da önemlisi bilinmezliklerinin gitgide arttığını fark ettiğinizi düşünüyorum.
Kariyerinizde bir sonraki adıma organik bir şekilde ilerlemek için yapmanız gereken her zaman bu merdivende hangi basamakta olduğunuzu, sonraki adıma sıçramak için ihtiyaçlarınızın ne olduğunu kendinize hatırlatıp bunları değerlendirmek. Bundan sonrası da karşınıza çıkan fırsatlar ve firmanızın dinamiklerine bağlı.
Böyle sanki çok basitmiş gibi anlatınca sanki bu süreci küçümsüyormuşum gibi hissettiriyor olabilirim. Bu sürecin herkes için kendisine göre zorlukları elbette var. Eğer o macera için yola çıkmaya karar verdiyseniz daha önce yazdığım “Profesyoneller için sorun çıkartma rehberi” yazımı okumaya davet ediyorum. Böylece gölgenizle yüzleşip kendi potansiyelinizin peşine düşebilirsiniz.
Sevgiler!
Bu arada Teknik Lider Eğitimi başlıyor! 🎉 Detaylar için sizi şöyle alalım 👇
Çok önemli bir noktaya değinmişsiniz, söylediklerinize %100 katılıyorum, bir işletmede değişim ve hareket her zaman aşağıdan yukarıya olur. Fakat bir yandan da insanların harekete geçmesini sağlayacak onları cesaretlendirecek bir ortam olmalı diye düşünüyorum.
Yine güzel, hap gibi bir içerik :)